Praktijk Nieuwe maan

Tekst

Tekst







Psychosociaal therapeut en Tactiel Stimulering

 

Op deze pagina vindt je de volgende informatie over Trauma verwerking
        •  In welke situaties speelt trauma?
        •  Trauma: Een vaak onbegrepen aandoening
        •  Trauma en praten?
        •  Trauma therapie?
        •  Trauma reactiepatronen
        •  Gekende en ongekende trauma’s
        •  De tijger ontwaakt
        •  Overweldigende ervaringen
        •  Geen herbeleving nodig
        •  Hoe werkt de lichaamsgerichte trauma verwerking in het lichaam?

In welke situaties speelt trauma?
Trauma speelt in meer situaties dan de meeste mensen denken. Trauma is een groot woord dat de meeste mensen doet denken een vreselijke gebeurtenissen als oorlogen, overvallen of verkrachtingen. “Trauma” is echter veel ruimer. Alles wat je tegenkomt in je leven dat niet stroomt, waar weerstand zit, heeft te maken met onderliggend trauma. Soms waren dit hele kleine voorvallen die ons lichaam wel als levensbedreigend ervaarde en die daarom trauma reactiepatronen geven. Als je deze definitie hanteert, dan kom je snel tot de vaststelling dat we allemaal heel veel situaties kennen waarin trauma speelt.

Trauma: Een vaak onbegrepen aandoening
In de behandeling staat de fysieke ervaring centraal. ‘Trauma’ is een vaak onbegrepen en soms zelfs genegeerde aandoening die grote gevolgen kan hebben, zowel geestelijk als lichamelijk. Meestal ontstaat het door een heftige gebeurtenis van buitenaf. Maar het kan ook ontstaan door een ongeluk, een medische ingreep, een ziekte, lichamelijke en psychische intimidatie of heftige emotionele gebeurtenissen. De gevolgen worden vaak pas veel later merkbaar.


Trauma verwerking
Tactiel Stimulering
Een bijzondere en effectieve behandeling bij stress en stressgerelateerde klachten.

Deze behandelmethode werkt ook ondersteunend bij een groot aantal lichamelijke klachten.




De vijf natuurgerichte principes

1. Energie

2. Prikkeloverdracht
3. Drainage
4. Voeding
5. Psyche

 

Trauma en praten?

Trauma zit vast in het lichaam, in het geheugen van de lichaamscellen en met praten kom je daar niet bij. Vele therapieën blijken geen of niet voldoende effect te hebben en lichaamsgerichte trauma verwerking brengt daar wel de oplossing. Lichaamsgerichte trauma verwerking is overal van toepassing daar waar weerstand ontstaat of blokkades muurvast blijken te zitten.

Traumatherapie?
In de traumatherapie wordt ervan uitgegaan dat alles wat een schrikreactie geeft een fysieke impact heeft, met name in de zenuwbanen. Bij kleine schrik laten we de spanning op een gegeven moment wel los, maar bij een grotere schok of een herhalend schokkende gebeurtenis, kan zich de spanning fysiek vastzetten. Denk hierbij aan een constant gevoel van alert zijn, een hoge spiertonus en een ‘opgetrokken middenrif’, waardoor je oppervlakkiger ademhaalt.

Het gevolg hiervan is een aanhoudend gevoel van vermoeidheid, spanning en emotioneel vaak een ‘kort lontje‘ (sterk reactief gedrag). Dit kun je ook aantreffen bij een kleine aanleiding, waar je een te sterke reactie op geeft. Dit hangt samen met reactiepatronen die zich fysiek hebben vastgezet en steeds geactiveerd worden bij een hernieuwde schrik of herinnering aan het ‘oude‘ voorval.

Bij de behandeling gaat de client ontspannen zitten en maakt zelf contact met zijn/haar lichaam. Hierbij worden opvallende sensaties benoemd die worden waargenomen. Door je aandacht meer op je lichamelijke sensaties af te stemmen en de ontspannen plekken te volgen, krijgt de rest van je lichaam meer kans op ontspanning en is je focus ook meer afgeleid van de pijnplek. Hierdoor kan het lichaam de vastgezette spanning loslaten kunnen bloed- en zenuwbanen beter doorstromen. Het lichaam herschikt zich als het ware.

Het effect blijkt niet alleen gunstig op mensen met trauma, maar ook bij mensen met chronische stress en pijnklachten.

Einddoel is een groter gevoel van fysiek en geestlijk welbevinden en een toegenomen bewustzijn van je lichamelijke reactie op de omgeving en de prikkels die op je af komen. Hiermee herwin je een mogelijk om eerder jezelf rust te gunnen of aan te geven dat iets te veel is voor dat moment.


Trauma reactiepatronen
Als een trauma aangeraakt wordt of actief wordt, geeft dit trauma reactiepatronen. Zodra iemand VECHT, VLUCHT of VASTLOOPT (fight, flight, freeze), zonder daar zelf nog veel grip op te hebben, is er sprake van trauma. Dit wil zeggen dat ons lichaam het overneemt en ons hoofd de controle verliest. Je gaat bijvoorbeeld in discussie (=vechten met woorden)
en je weet dat dit tot niets zal leiden, toch ga je verder, dan is er sprake van trauma.


Gekende en ongekende trauma’s
Er bestaan zowel persoonlijk gekende trauma’s (bijvoorbeeld een ongeluk met de auto) als ongekende trauma’s (bijvoorbeeld als baby zonder dat je er herinneringen over hebt) als systemische trauma’s (het misbruik van grootmoeder
zal automatisch effect hebben op de meisjes en ook op de jongens van het nageslacht) en collectieve trauma’s (trauma’s van grotere systemen, Nederland heeft een collectief oorlogstrauma met Duitsland).

De tijger ontwaakt

Mijn benadering is gebaseerd op de methode van Peter Levine, aangevuld met nieuwe inzichten en methodes uit systemisch werk en familieopstellingen. Peter Levine is o.a. auteur van ‘De tijger ontwaakt’ en ‘De stem van je lichaam’. In beide boeken beschrijft hij zijn wetenschappelijk onderbouwde methode.

Overweldigende ervaringen

In alle situaties waarin het slachtoffer niet in staat is om de natuurlijke impuls van vechten of vluchten te volgen ervaart het lichaam de situatie als overweldigend. Het gevolg: Een situatie van bevriezing, vooral fysiek gezien, en afgesneden van lichaam en geest. Dit kan uiteindelijk leiden tot een complex van symptomen, zoals je gevangen voelen, chronische vermoeidheid, hyperactiviteit of juist depressiviteit, psychosomatische klachten enz.

Geen herbeleving nodig
Trauma therapie is er op gericht om op zorgvuldige wijze zonder herbeleving van het trauma, het lichaam te helpen de bevroren spanning stukje bij beetje los te laten. De beweging die er ‘toen’ niet kon zijn, kan alsnog worden afgemaakt. Door deze ontlading kan eindelijk, vaak na vele jaren, de rust in lichaam en geest terugkeren.


Trauma therapie zorgt ervoor dat de bevroren energie van het trauma weer in beweging kan komen.


Hoe werkt trauma therapie in het lichaam?   klik hier